• Verzending binnen 1-5 werkdagen
  • 30% korting met de code STOPPEN30

Welke maat rocailles?

Rocailles zijn kleine, ronde kraaltjes. Ze worden ook wel glaskralen, borduurkralen of seedbeads genoemd. De meeste zijn van glas, maar rocailles van keramiek en metaal bestaan ook.
De maat van rocailles wordt op 2 verschillende manieren genoteerd. Op deze website gebruiken we voornamelijk de millimeter notatie. De meest gebruikte rocailles hebben een doorsnede van 23 of 4 mm.
Een andere notatie vorm is die met een / . In ons assortiment hebben we rocailles van 12/0, 8/0 en 6/0. Maar wat zegt dit nu precies?

Het getal voor de deelstreep zegt iets over de buitendiameter (doorsnede) van de kraal. Het wordt bepaald door rocailles op een rijtje te leggen. Niet aan elkaar geregen, maar plat, dus met het gat omhoog gericht. Het aantal kralen dat past in een lengte van 1 inch (25,4 mm), is het getal voor de deelstreep. Dus: hoe groter de kraal, hoe minder er in een inch passen dus hoe kleiner dit getal. Van rocailles maat 12/0 passen er 12 in een inch; de gemiddelde doorsnede van deze kralen zal dus ca. 2,1 mm zijn. Omdat wij in deze webshop rocailles van hobby kwaliteit verkopen, zal er altijd enige variatie zijn in de grootte van de kralen. Persoonlijk vinden wij dit de speelsheid van handgemaakte sieraden ten goede komen. Voor echt secuur werk zoals het borduren met kraaltjes zijn deze hobby rocailles vanwege de variatie in grootte iets minder geschikt.
Slechts de exclusievere merken fabriceren rocailles die allemaal precies even groot zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Japanse merken Miyuki, Matsuno en Toho en in iets mindere mate het Tsjechische merk Preciosa. Rocailles van deze merken vallen dan ook in een andere prijscategorie. Vooralsnog hebben wij ervoor gekozen deze niet aan te bieden via onze webshop.

Regelmatig krijgen we ook de vraag hoeveel kralen er in 10 gram zitten. Dit zijn er ongeveer 310 voor 2 mm kralen, ongeveer 350 voor 3 mm kralen en ongeveer 110 voor 4 mm kralen.